Thujan den evigt gröna häcken

Thujan är en av de få vintergröna häckarna som erbjuds på marknaden idag, den är högt eftertraktad då den kommer i tre olika sorter och har en bra variation på dess egenskaper som häckväxt. Det debatteras dessutom om inte Thujan är den mest planterade sortens häck i Sverige. I denna artikel kommer jag i punktform att ta upp ett par av dess fördelar.

  • Det är otroligt lätt att få till ett bra insynsskydd med Thujan då den levereras som färdig planta och kan nå längder över 150 cm och är tät och fin enda från början. Visst behöver man ha fler Thujor än av andra häckväxter från början men värdesätter man just insynsskydd är det ett alldeles utmärkt alternativ.

 

  • Som jag tidigare nämnt finns det tre varianter av Thujan, hos de två första Thuja Brabant och Thuja Smaragd är det färgen och formen som skiljer dem åt. Smaragd är lite rundare medan Brabant är mer åt det fyrkantiga hållet. Den tredje sorten Jättethujan som av många är relativt okänd, skiljer sig mest med det som nämns i namnet den blir helt enkelt mycket större än de andra två. Den kan växa mellan 30-50 cm per år nämligen.

 

  • De är relativt lättskötta, så länge man vattnar ordentligt speciellt under det första året efter att de planterats. Man bör dock hålla koll på att man inte vattnar Jättethujan för mycket, för då kan dess rötter börja ruttna. Vanligtvis klipps de två gånger per år, vilket inte är mycket jämfört med många andra sorters häckväxter.

 

  • Som jag nämnt tidigare har de lite olika former och detta gör att de kan anpassas efter vad man själv vill. Är man ute efter en fin fyrkantigt formklippt häck är Brabanten perfekt i detta syfte. Är man istället ute efter en runt formklippt häck, är Smaragden att rekommendera.

För att sammanfatta det hela är det inte svårt att förstå varför Thujan är en utav de mest populära häckväxterna i Sverige, med dess mångsidighet, utomordentliga insynsskydd och lättskötthet.